Megnyílt a 10. EMI-tábor
Délután kezdetét vette az az öt napos beszélgetés-, előadás- és koncertsorozat, amelyet a táborlakók egyszerűen csak 10. EMI-tábornak neveznek. A Kisszínpad előtt összegyűlt az egész tábor, hogy meghallgassa a főszervező és a tábornak helyt adó község polgármesterének ünnepi szavait és a hagyományőrzők látványos előadását.
 
A nyitányt Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere adta meg tartalmas és gondolatébresztő beszédével, amelyben a szülőföldön maradás és a folyamatos építkezés gondolatát emelte ki. Szerinte akármennyire is jobb külföldön a megélhetés, „menjünk el, jöjjünk vissza, és itthon építsünk házat”. Emellett az EMI-tábor legfontosabb, nemzetmegtartó jelentőségére is felhívta a figyelmet. A polgármester beszéde után Reményik Sándor Nem nyugszunk című verse következett Mihály Vitályos Réka előadásában. Ezután Sorbán Attila Örs, az EMI elnöke ugyancsak a jövőépítésről és az EMI-tábor jelentőségéről beszélt rövid megnyitó beszédében. Nem utolsó sorban megígérte, hogy „akármekkora ellenállás is jöjjön jóakaróink részéről, mi mindig itt maradunk, és küzdünk”, és megszervezzük a 11. EMI tábort is."
 
A megnyitó kiváló zárásaként a mezőbergenyei Kincsásó néptáncegyüttes és Domahidi Kata előadását követhettük végig. A vajdaszentiványi és marosmagyarói táncok megtekintése után mindenképpen helytállóak Reményik szavai: „Csak mi, csak mi ne hagyjuk el magunkat”, azaz ápoljuk hagyományainkat, nemzettudatunkat, és maradjunk meg mindenáron szülőföldünkön.
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)