Vona Gábor az EMI-táborban: Lesz autonómia!
Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és Gyöngyösi Márton, külügyekért felelős jobbikos képviselő tartott előadást a borzonti EMI-táborban. A két magyarországi politikus aktuál- és nemzetpolitikai kérdésekről beszélt.
 
A magyarság jövője egy új világrend küszöbén címmel tartott előadást Bagoly Zsolt, az EMI egyik alapítója és korábbi alelnöke moderálta, aki rögtön az elején rákérdezett arra a szóbeszédre, miszerint a Jobbik elnökét megpróbálták kitiltani Romániából. Vona Gábor felelevenítette a tavalyi EMI-táboros történéseket, melyeknek köszönhetően elindult a Jobbikot érintő kitiltási hullám. Akkor újságírói kérdésre válaszolva Vona elmondta, akár konfliktusok árán is támogatják a székelyek autonómiatörekvéseit. Kijelentését a román média szándékosan elferdítette, s Románia területi integritását veszélyeztető nyilatkozatként értelmezte.
 
Az anyaországi parlamenti választások kapcsán Vona Gábor elmondta, bár a kapott 20,5 százalék nagy eredménynek számít, amelyre a nemzetközi sajtó is felfigyelt, ők mégis csalódásként élték meg, tekintettel arra, hogy a Fidesz ismét kétharmados többséget szerzett, a baloldal megelőzte a Jobbikot, és az LMP is bejutott az Országgyűlésbe. A voksoláson immár a határon túli, állampolgársággal rendelkező magyar szavazók is részt vehettek, a Jobbikot támogatók alacsony százaléka viszont elkeserítette a pártvezetést. Ugyanakkor tisztában vannak a reálpolitikai helyzettel, és úgy vélik, a kiemelkedően magas erdélyi Fidesz-támogatottság egyfajta köszönet volt a kettős állampolgárságért cserébe. Vona elmondta: büszke arra, hogy pártja a legdinamikusabban fejlődő magyarországi politikai formáció, melyben főképp fiatalok találnak cselekvési teret.
 
 
Felmerült a keleti nyitás kérdése is: Gyöngyösi Márton megjegyezte, hogy az előző kormányok hibásan ítélték meg a világban kialakult erőviszonyokat, amikor egypólusú berendezkedést vettek figyelembe a gazdaságpolitika alakításában. Mára már nyilvánvaló, hogy kétpólusú rendszerről beszélhetünk ahol a nyugat az, amely teret veszít Kínával, Oroszországgal és Brazíliával szemben. Így a jövőben a két pólus közti gazdasági kapcsolatok kiegyenlítése jelentheti a prioritást a kül- és gazdaságpolitika területén belül. Vona Gábor a román vezetőknek is ezt a fajta berendezkedést javasolta, ugyanakkor megjegyezte, hogy a román államnak sokkal nehezebb dolga van, mivel az jelenleg konfliktusban áll Oroszországgal, és török kapcsolataik is sokkal kezdetlegesebbek, mint Magyarország esetében, akik rokonnépként tekinthetnek a törökökre.
 
Az ukrán válság úgyszintén sarkalatos pontja a jelenlegi külpolitikai helyzetnek, ahol a kárpátaljai magyarok sorsát befolyásolja minden politikai és katonai lépés. Gyöngyösi kiemelte, hogy ez egy igazi geopolitikai összecsapás két nagyhatalom között, hiába nem beszél erről a média, mi magyarok pedig pont a törésvonalon vagyunk, így az ukrán helyzet a magyarság számára sorsdöntő lehet. Vona Gábor elmondta, hogy a magyarság nem volt felkészülve az Ukrajnában kialakult válságra, noha mindenki tudta, hogy előbb-utóbb be fog következni. A Jobbik elnöke a székelyföldi autonómiatörekvések kapcsán elmondta: a román állam bármit is tesz, Székelyföld autonómiája előbb-utóbb megvalósul.
 
Az Erdélyi Magyar Ifjak sajtóközleménye
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)