Autonómia, nemzetpolitika és történelem – Előadások a 10. EMI-táborban

Fajsúlyos témák váltják egymást az augusztus 5-10. között Borzonton zajló 10. EMI-tábor Előadósátrában: történelem és nemzetpolitika, a szombati Autonómia-napon pedig az erdélyi és anyaországi magyar meghívottak mellett breton és baszk képviselők is előadást tartanak majd.

 
Történelem
 
A szerdai napon a magyarok ősi története lesz a téma: 10 órától Szántai Lajos művelődéstörténész az Árpád vezér korában élő valódi kereszténységről, míg Mandics György történész egy megtalált rováskódexről és az ebből kibontakozó új magyar történelemről tart előadást 12 órától. A 100 éve kitört világháború kapcsán Raffay Ernő történész tart előadást Magyarország az első világháborúban címmel csütörtökön 10 órától, míg pénteken 14 órától a 70 éve zajlott erdélyi vérengzésekről Vincze Gábor történész emlékezik meg Háború Magyarország és Románia között 1944 őszén című előadásában. Hogy a közelmúltról se feledkezzünk meg, pénteken 10 órától a Kommunisták és szekusok 25 éve és ma című kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelynek meghívottai Borbély Imre politikai elemző, Gergely István (Tiszti), a Csibész Alapítvány elnöke, Kincses Előd ügyvéd és Szabó László unitárius lelkész.
 
Nemzepolitika
 
Csütörtökön 12 órától tart előadást az EMI-táborban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője A magyarság jövője egy új világrend küszöbén címmel. A székelyföldi önkormányzati vezetők – Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, Márton Zoltán, Makfalva polgármestere, Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere és Sorbán Attila, Hargita megye tanácsosa – szerdán 16 órától vitatják meg, hogy Mit tehetnek az autonómiáért önkormányzataink?
 
Csütörtökön 12 órától az elszakított területek képviselőivel – többek között Délvidéki S. Attila történész és Maurer Oszkár délvidéki borász, Fehér István, szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki tanár – tartanak kerekasztal-beszélgetést Jelentjük a Kárpát-medencéből címmel. Kis Júlia ügyvéd, Lakó Péterfi Tünde civil nyelvjogi aktivista és Landman Gábor nyelvjogi aktivista a pénteken 12 órakor kezdődő Nyelvi jogaink és nemzeti jelképeink Romániában című előadás meghívottai.
 
Ez évben is az EMI-tábor meghívottja Hetesi Zsolt fizikus, aki Működőképes társadalom, működőképes gazdaság címmel tart előadást szerdán 14 órától, és idén sem hiányozhatnak a programból Berecz András ének- és mesemondó ízes meséi, őt csütörtökön 16 órától hallgathatják majd az érdeklődők.
 
Autonómia-nap
 
Augusztus 9-én, szombaton az autonómiáé lesz a főszerep. 10 órától Az autonómia-törekvés állomásai 2014-ben című kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, majd 12 órától Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, az Európa Tanács kongresszusának küldöttje, Márton Zoltán és Mezei János részvételével Székelyföld ügye az Európa Tanács előtt lesz a téma. 14 órától Lainé Yves breton politikus tart előadást Európa egyik legeurópaibb régiójáról, Bretagne-ról, 16 órától pedig a baszkokról, Baszkföldről beszél Jose Felix Merladet, a Baszk Nemzeti Párt külügyi kabinetének tagja.
 
A szombaton 18 órától kezdődő ökumenikus istentiszteleten igét hirdet Böjte Csaba atya, Fülöp Júlia unitárius lelkész és Krizbai Imre református lelkész.
 
 
Az EMI-táborban az Előadósátor mellett idén is működik a Csép Sándorról elnevezett szórvány és népesedés tematikájú sátor, az Ifjúsági és művészsátor, a Keskeny út sátor és a Borház, a legfiatalabb táborozókat várja a Gyereksátor, de lesznek túrák, hagyományőrző és sporttevékenységek és kézműveskedés is.
 
Az egész napos program után esténként a Pokolgép, a Nevergreen, az Ismerős Arcok, a Leander Rising, az Atilla Fiai Társulat, a Beatrice, a Hot Jazz Band, a P. Mobil, a Road és a Kárpátia zenekarok lesznek a Nagyszínpad fellépői, de a Kisszínpadon is színvonalas koncertek várnak, többek között a TransylMania, a Bagossy Brothers Company,Miklós Gyuri és a Gitárest Band, de fellép az autentikus népzenét játszó Kolompos együttes is.
 
A 10. EMI-tábor teljes programja elérhető az emitabor.hu/erdely honlapon.
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)