Frissül az EMI-tábor arculata

Jubileuma alkalmából az EMI-tábor új köntösbe öltözik!

Egyszerűbb formavilággal, de annál több meglepetéssel jelentkezünk idén, a tizedikről, a tizedikben.
 
 
 
EGY KIS VISSZATEKINTÉS
 
Az I. EMI-tábor 2005-ben hiánypótló rendezvényként jelent meg az erdélyi fesztiválok palettáján, ahol sorsunkat, jelenünket és jövőnket befolyásoló kérdéseket, témákat vitattunk meg. Mottóként gr. Teleki Páltól származó idézetet választottunk: „Merjünk magyarok lenni!”. Ekkor több, mint 1.000 fiatal volt jelen.
 
 
A II. EMI-tábor programját ’56 hősei előtt tisztelegve alakítottuk ki. Jelszavunk „Aki magyar, velünk tart!” volt. Több, mint 2.500 résztvevő tartott velünk.
 
 
A III. EMI-tábor mottója gróf Széchenyi István gondolata volt: „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!”, mivel az önrendelkezés volt a fő vezérfonal. 5.000 fiatal fordult meg programjainkon. 
 
 
A IV. EMI-tábor mottója Wass Alberttől származott: „Legyen Erdély újra, ami volt!”. A tábor központi témái: a magyar nyelvhasználat Erdélyben, ill. az őshonos európai kisebbségek nyelvhasználata, valamint Wass Albert élete és munkássága. Az író születésének századik, és halálának tizedik évfordulóján méltó emléket szerettünk volna állítani életművének. Több mint 15.000 napijegyes látogatót számoltunk össze.
 
 
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak” - 2009-ben Kós Károly gondolatát választva jelmondatként, belevágtunk az V. EMI-tábor megszervezésébe, melynek főbb témakörei közül a magyar nyelvhasználat ismételten meghatározó volt, ugyanakkor körbejártuk az önkormányzatok szerepét az erdélyi autonómia-törekvések folyamatában. Két fontos történelmi eseményről is megemlékeztünk: az önálló állami magyar egyetem, a Bolyai felszámolásáról annak 50., valamint a ’89-es ún. rendszerváltásról annak 20. évfordulóján.
 
 
A 2010-es esztendőben már a VI. EMI-tábornak örvendezhettünk, melynek mottójául a „Legyen úgy, mint régen volt!” jelmondatot választottuk. Az évek során a gyergyói EMI-tábor a nemzeti értékrendet valló fiatalok Kárpát-medencei találkozóhelyévé vált, így hatodik táborunkban már több, mint 17.000 napi belépőt váltó látogatót számláltunk. A VII. EMI-tábor mottója Bánffy Miklós nyomán: Megszámláltattál. És híjával találtattál? volt – utalva a közelgő népszámlálásra és ennek kapcsán a népesedés kérdésére. 2012-ben pedig a Mindszenty József emlékévre való tekintettel a bíboros szavait választottuk: „Higgyünk népünk fölemelkedésében.” 
 
2013-as táborunk jelmondata a Kárpátia zenekartól idézett Az akarat utat talál volt, és valóban: idén a tizedik kiadását szervezzük az EMI-tábornak, a kezdeti célokkal, illetve gyökereink tiszteletben tartásával, de még fiatalosabb lendülettel vágunk neki az előttünk álló nyárnak.
 
 
Tartsatok velünk ti is!
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)