Jogaink Romániában magyarul – Könyvbemutatót tartottak Kolozsváron

Március 27-én tartották az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Jogaink Romániában magyarul című kiadványának bemutatóját. A tájékoztató jellegű könyvet az egyik szerző, Kis Júlia ügyvédnő és az EMI elnöke, Sorbán Attila Örs mutatták be a Heltai Alapítvány konferenciatermében összegyűlt érdeklődőknek.

Kis Júlia ügyvédnő és Sorbán Attila Örs, az EMI elnöke

 
Kis Júlia elmondta, az összeállítás célja, hogy a hétköznapi emberek megismerjék a legfontosabb jogszabályokat, és különböző helyzetekben tudják majd ezeket alkalmazni. Az ügyvédnő munkája során tapasztalta, hogy a legtöbb állampolgár a legalapvetőbb jogi ismereteknek sincs birtokában, ugyanis ezek nehezen hozzáférhetőek, és nehézkes nyelvezetük miatt sokszor érthetetlenek. Éppen ezért a kiadvány szerkesztésekor Kató Katalin szerzőtársával igyekeztek minél közérthetőbben összefoglalni azokat a törvényeket, jogszabályokat, amelyekkel a mindennapjaink során gyakrabban találkozhatunk. Így a témakörök szerinti fejezetek között megtaláljuk például a családjogot, a munkajogot, a fogyasztói jogokat, illetve anyanyelvhasználati jogainkat. Mivel az erdélyi magyarok jelentős része, főként a szórványban élők a jogi szakkifejezésekkel eddig román nyelven találkoztak, minden fejezet elején található egy kis szótár a kifejezések magyar megfelelőjével. Megtudhattuk továbbá, hogy bejegyezték a szakemberekből álló Jogaink egyesületet.
 
Sorbán Attila Örs beszélt a kiadvány céljáról: hogy minél több erdélyi magyarhoz eljusson a híre, üzenete, és ezáltal hozzájáruljon egy öntudatos magyar polgári közösség kialakulásához. Az EMI elnöke több esetben találkozott visszaélésekkel, például az anyanyelvhasználat terén, amikor a fiatalok nem voltak tisztában a törvény által biztosított jogaikkal, és emiatt hátrányos helyzetbe kerültek. Elmondta továbbá: az EMI tervei között szerepel további, tematikus (például fiataloknak vagy kifejezetten egyesületeknek szóló) kiadványok megjelentetése is. Jelen kiadványt a Bethlen Gábor Alap támogatta, a későbbiekben szeretnének további forrásokat is bevonni a tájékoztató kampány megvalósításába.
 
Soós Sándor, az EMI korábbi elnöke örömét fejezte ki, hogy a szerzők ügyszeretete találkozott az EMI céljával. Elmondta: fontos, hogy a fiatalok ismerjék a jogaikat, és ezáltal bátrabbak legyenek, mint a szülők generációja, akik a kommunizmus idején tapasztaltak miatt tele vannak félelmekkel.
 
 
Az érdeklődők megkapták a kiadvány egy-egy példányát
 
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)