Március 15. az Erdélyi Magyar Ifjakkal

Színes programkínálattal emlékeztek meg az 1848-as forradalom kitöréséről az EMI helyi szervezetei. Sepsiszentgyörgyön kéthetes, Pilvax névre keresztelt rendezvénysorozattal hangolták ünnepre a helyieket, Csíkszeredában történelmi vetélkedőt, Marosvásárhelyen zászlós felvonulást szerveztek a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére, valamint több településen koszorúzással, beszédekkel és szavalatokkal ünnepelték március 15-ét.

 

Az EMI sepsiszentgyörgyi szervezete március 1-jén irodalmi és gitáresttel indította programsorozatát, a Pilvaxot. Március 7-én került sor a Székely Március Szónokversenyre, melynek győztese a szombati ünnepségen a város ifjúságát képviselte. Nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én pedig Csataterek hőse, tömegek lelkesítője címmel zenés drámajátékot adtak elő a gidófalvi Cetz János Általános Iskola tanári kara és diákjai. Az eseményre a megyei könyvtár Gábor Áron termében került sor, az egykori vármegyeházán, ahol 166 évvel korábban felcsendültek Gábor Áron elhíresült szavai: "Lészen ágyú!"

Irodalmi és gitárest: galéria

Székely Március Szónokverseny: galéria és beszámoló

Csataterek hőse, tömegek lelkesítője: galéria

A gidófalvi kishuszárok

 

Kézdivásárhelyen a Református Kollégiummal közösen ünnepeltek az EMI-sek a Hősök emlékművénél. A városi megemlékező felvonuláson készült képek itt tekinthetők meg. Az esti gálaműsoron a Zúg Március szónokverseny II. helyezettjeként Molnár Balázs kézdivásárhelyi EMI-s szólt az ünneplő egybegyűltekhez.

Ünneplő EMI-sek Kézdivásárhelyen

 

A csíkszeredai EMI-sek idén 5. alkalommal szervezték meg a Szabadság krónikája elnevezésű történelmi vetélkedőt, ahol középiskolás diákokból álló háromfős csapatok mérték össze tudásukat a 15-i eseményeket, a forradalom kiemelkedő alakjait és fontosabb helyszíneit illetően.

Bővebben: Iochom Zsolt cikke a Székelyhon portálon

 

Csíkszentmihályon az ünnepi szentmise után tartott megemlékezésen az EMI részéről beszédet mondott Kocsis Andor, valamint szavalattal emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről Kocsis Kata, Csíki Krisztina és Mihály Rita.

Fotógaléria itt

Ünneplők a csíkszentmihályi vártemplomnál

 

Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Ifjak a már hagyománnyá vált, Petőfi Sándor szobra és a Székely Vértanúk emlékműve közti útvonalon zajló zászlós felvonulással ünnepelték március 15-ét.

Fotógaléria a menetről itt


Felvonulás Marosvásárhelyen - ezúttal március 15. alkalmából

 

 

Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)