Magyar kultúra napja a kézdivásárhelyi EMI-vel

Január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából filmvetítést és slam poetry-estet tartottak a Vigadó Művelődési Ház és a kézdivásárhelyi Erdélyi Magyar Ifjak szervezésében.

No, de álljunk megy egy szóra! Miért is ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját? És egyáltalán hogy kerülünk mi, EMI-sek a képbe? 

Nos, nem kell megijedni, nem tartunk magyar irodalom- esetleg történelemórát és számonkérés sem lesz, de azért nem árthat tudni: 1989. óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mégpedig azért, mert ezzel a magyar himnusz születése előtt rójuk tiszteletünket. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban ezen a napon fejezte be himnuszunkat. Az EMI Erdély-szerte megemlékezik erről az eseményről évről-évre, és ezt a listát mi bővítjük. 

A 17 órától kezdődő rendezvény Fábri Zoltán nagy sikerű Körhinta című filmjének közös megtekintésével vette kezdetét. Kiemelkedő, hogy a filmet 1956-ban a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjra is jelölték, a Magyar Filmművészek Szövetsége 1968-ban a tizenkét legjobb magyar film közé is beválasztotta. A műt a mai napig vetítik a televízióban, és mára már egy elmaradhatatlan klasszikussá nőtte ki magát. 

A folytatásban sepsiszentgyörgyi slam-tagok léptek fel: Kocsis István, Morar Ervin és Ferentz Anna-Kata, a kézdivásárhelyi slam tagjaival karöltve: Balogh Zsuzsával és Sárkány Tímeával. 

Kellemes, sokszínű és mulatságos esténk volt, köszönjük mindenkinek, aki eljött, köszönet illeti a fellépőket és nem utolsó sorban a Vigadó Művelődési Ház vezetőségét a segítségért és a közös munkáért. 

 

Fotó és beszámoló: Tompa Réka

https://www.facebook.com/kezdiemi

 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)