Ismeri feljelentőjét Borboly Csaba (Beszámoló - 4. nap)
Borboly Csaba tisztában van vele, hogy a személyét érintő korrupciós botrány kinek a feljelentése nyomán indult el, az illető neve pedig „heteken belül” nyilvánossá válik. A kijelentést a Hargita Megyei Tanács elnöke szombaton, a borzonti EMI-táborban rendezett kerekasztal-beszélgetésen tette. Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke ugyanitt közölte: pártja támogatja a Székelyek Nagy Menetelését.
 
 
Borboly Csaba elmondta, mivel a Marosvásárhelyi Táblabíróságon átnézhette az ügyiratot, a dokumentumokból ismeri feljelentője nevét. Az elöljáró az erdélyi aktuálpolitikát boncolgató hárompárti beszélgetésen ugyanakkor a közönségnek nem árulta el az illető kilétét. Borboly úgy fogalmazott, bár néhány hét múlva nyilvánossá válnak az ügyirat részletei, nem árulja el a nevet, ahogy a „pofont sem akarja visszaadni”.
Az erdélyi magyar önrendelkezési törekvésekről azt mondta, a vonulásoknak, tüntetéseknek Bukarestben volna értelme. „Vonuljunk be 5-10-20 ezren Bukarestbe, a román média könnyebben felfigyel erre, mint a székelyföldi akciókra” – ecsetelte Borboly.
 
A Hargita megyei tanács elnöke szerint a helyi románság meggyőzése azért fontos, mert az etnikumközi vitákban „a bukaresti politikusok és a média ontják a mocskot”, de nem tesznek semmit a megye északi részén élő románokért. Ha a párbeszéd révén a magyar közösség meg tudja értetni, hogy az autonómia gazdasági fejlődéssel és a turizmus fellendülésével jár, akkor el tudja érni, hogy a székelyföldi románság „inkább vele, mint a bukarestiekkel focizzon” – fűzte hozzá Borboly.
 
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) toborozni fog a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyek Nagy Menetelését, mert támogatja az autonómiatüntetéseket, bármelyik alakulat is szervezze azokat – mondta Papp Előd, a Néppárt Székelyföld régióért felelős alelnöke.
 
Papp Előd azt úgy vélekedett, az RMDSZ azért „nem támogatja” a Néppárt autonómiatüntetéseit, mert politikai versenyként fogja fel az önrendelkezésért folytatott küzdelmet, amelyben alulmarad. „A Magyar Polgári Párt ehhez (a távolmaradáshoz – szerk. megj.) szatelitpártként asszisztál” – tette hozzá Papp.
 
A beszélgetésen Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke kijelentette: az Erdélyi Magyar Néppárt és az MPP fúziója „nem képezi az aktuálpolitika kérdését”. Bíró azt mondta, a néppárti politikusok „színpadi bejelentései” ellenére Toró T. Tibor pártelnök az elmúlt hetek „tucatnyi személyes találkozásán” egyszer sem vetette fel a két párt összeolvadását.
 
Bíró Zsolt szerint „tartalommal kellene megtölteni” az autonómiát támogató megmozdulásokat, fontosnak nevezte továbbá, hogy az akciók során a pártok ne próbáljanak meg „egymásra licitálni”. „Mi is szervezhettünk volna 21-én 21 perces tüntetést, de nem az a lényeg, hogy ki mond nagyobbat” – utalt a Néppárt július 20-ai, az MPP távolmaradásával szervezett megmozdulására Bíró.
 
Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője leszögezte: a székelyek az autonómia révén csak azt kérik, ami minden európai nemzeti kisebbségnek kijár. „Tudatosítani kell, hogy ehhez jogunk van és ebből nem engedünk” – jelentette ki Sorbán. Úgy vélekedett, a székelység demográfiai csökkenése miatt a román állam érdeke, hogy húzza az időt, mert „ha így haladunk tovább, ötven év múlva már nem lesz amiről beszélni”.
 
Sorbán felhívta a figyelmet: a közösség képviselőinek a román kormány tagjaként nem lehet az autonómiáról egyezkedni, azt csak kormányon kívül lehet megoldani. „Erőt kell felmutatni, mert a bukaresti törvényekkel nem lehet a magyar közösség jogait garantálni” – összegzett Sorbán Attila.
 
A kerekasztal résztvevőjeként Gergely István (Tiszti), egykori csíksomlyói plébános az összefogás üzenete mellett arra biztatta az erdélyi magyar politikusokat, hogy „szálljanak magukba és végezzenek önvizsgálatot”. Az autonómiaküzdelmekről úgy fogalmazott, „megérett a vetés, itt az aratás ideje”.
 
A 9. EMI-tábor augusztus 11-én, vasárnap zárja kapuit. Ekkor a Székely Nemzeti Tanáccsal közös szervezésben, az Erdélyi Magyar Ifjak egyesülete autonómianapot tart. Az Előadósátor programkínálatában idén több külföldi meghívott is szerepel, így a tábor utolsó napján a katalán függetlenségi törekvések kerülnek terítékre Marc Gafarot képviselő előadásában. Az autonómia kazdasági vetületeiről Philipp Erschbaurner dél-tiroli, Daniel Laspra katalóniai, valamint Molnár Judit erdélyi meghívottak beszélnek majd, délután pedig az erdélyi autonómia kerül górcső alá. Az estét a Dalriada és a Hooligans zenekar zárja. Bővebb információkat a www.emitabor.hu/erdely oldalon találhatnak.
 
(Az Erdélyi Magyar Ifjak sajtóközleménye)
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)