Március 15-i kopjafaállíás és megemlékezés Nyárádszentbenedeken

Az Erdélyi Magyar Ifjak nyárádszentbenedeki szervezete március 15-én a helyi közösséggel együtt emlékezett meg az 1848-49-es szabadságharc hőseiről.

Ez alkalomból lepleztük le azt a kopjafát, amely az Erdélyi Magyar Ifjak helyi szervezete, az Együtt Nyárádszentbenedekért Egyesület, a faluközösség és az ákosfalvi önkormányzat összefogásából született, és a forradalomban részt vett, név szerint is ismert huszonhat helyi férfinak állít emléket.

Nyárádszentbenedek honvédjei az 1848-49-es szabadságharcban: Buksa János, Farkas János, Ferenczi György, Ferentzi János, Gál György, Gál Márton, Hanczi József, Héjjas György, Lobontz György, Máté György, Máté Demeter, Máté Vaszi, Móré István, Móré József, Móré György, Móré József, Nagy Dani, Nagy Sándor, Nyika István, Olá István, Oltyán György, Papp István, Szakáts András, Tolán Tódor, Vajy Pál, Velikán György.

A helyi parkban fölállított, ajándékként faragott oszlopnál az EMI helyi elnöke, Nám Beáta a koszorúzást követően kifejtette: „Bízunk benne, hogy jeles példát mutat majd a jövő generációinak is itt, Nyárádszentbenedeken. És ez a kopjafa legyen az, amely nem ereszt bennünket odább, ez tartson minket idekötve a földhöz, melyet mi tapostunk hazánkká, melyet vérünk szentel." 

Az istentisztelettel összekötött megemlékezés és kopjafaállítás ünnepi műsorral zárult, mely során Antal András tanár elevenítette fel a szabadságharc legfontosabb eseményeit, majd szavalatok és dalok következtek.

 

Erdélyi Magyar Ifjak, Nyárádszentbenedek

 

                   

    

Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)