„Szeretem az EMI-tábort!” - Interjú Soós Sándor főszervezővel
Idén nyolcadik alkalommal kerül megszervezésre az EMI-tábor. Látsz valamiféle fejlődést a fesztivál életében?
 
Minden évben fejlődik és bővül az EMI-tábor, úgy a programkínálat, mint az infrastruktúra  szempontjából. Nagyon sok visszatérő táborozó van, akik jelzik számunkra, hogy egy dinamikus rendezvényről van szó, ahol a legkisebbektől az idősekig, mindenki megtalálja a számára ideális programot. Már az első EMI-tábor megszervezésekor célunk volt, hogy a koncertekkel becsalogatott emberek részt vegyenek a tematikus sátrak tevékenységeiben is. E törekvésünk, úgy látszik, egyre inkább kezd valósággá válni. Az elmúlt években nagy érdeklődésnek örvendett minden előadás, mely egyértelműen pozitív jelenség, hiszen így évről-évre erősíteni tudjuk a nemzeti öntudatot a résztvevőkben.
 
Számtalan találgatás van azzal kapcsolatban, hogy miért költözik más helyre a rendezvény? Mi az igazi ok?
 
Mindenek előtt a megfelelő körülmények biztosítása volt a cél. A jelenlegi helyszín kifejezetten alkalmas egy fesztivál megszervezésére, hiszen kiépített járdák, sportpályák, villanyhálózat, víz és csatornázás is a rendelkezésünkre áll. Így nem kell a nulláról felépítenünk a tábort – ahogy eddig tettük –, hanem csak a rendezvénysátrakat kell elhelyezzük, ami kiadás szempontjából sem elhanyagolandó. Megszerettük Gyergyószentmiklóst és környékét, nem akartunk más vidéket keresni, és a jelenlegi helyszín a lehető legjobb a gyergyói medencében. Biztos vagyok abban, hogy a résztvevők is szeretni fogják Borzontot és ezzel együtt a Dorka Panziót.
 
Hogy fogadták a borzontiak a tábort? Esetleg támogatják a rendezvényt valamivel?
 
Már három éve próbálták átcsalogatni a tábort Borzontra. Gyergyóalfalu régi és jelenlegi polgármestere is nagyon pozitívan áll a szervezéshez. Ez a községnek is hasznos, mert így az EMI-tábor alkalmával nagyon sokan megismerik a vidéket, talán máskor is visszatérnek, hiszen Borzont egy jó kirándulásra télen és nyáron is kifejezetten alkalmas. A gyergyóalfalvi tanács jelentős összeggel támogatja a rendezvényt, ahol a község minél jobb megismertetése érdekében, külön tematikus sátrat és tevékenységeket is működtetnek majd.

"A jelenlegi helyszín kifejezetten alkalmas egy fesztivál megszervezésére..."
 
Szóba kerültek a támogatások... Nyilván hatalmas költségvetéssel dolgoztok. Miből szervezitek meg évről-évre az EMI-tábort?
 
Az EMI-tábor nem profit-orientált rendezvény. Ennek érdekében úgy tervezzük meg a költségvetést, hogy a belépők árai minél alacsonyabbak és így bárkinek megfizethetőek legyenek, ugyanakkor a kiadásokra szükséges keretet is fedezni tudják. Az EMI-tábor közel 130 szervezője mind önkéntes munkát végez, ami kíméli a kiadásokat. Természetesen az árusok is kiveszik részüket a tehervállalásból, de többnyire nem pénzzel, hanem a több száz előadó szállását, étkezését oldják meg. Idén Gyergyóalfalu Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a csiki sörgyár támogatja az EMI-tábort, de ezek az összegek az összköltségvetés húsz százalékát teszik csak ki. A fennmaradó összeg a belépők árából tevődik össze, így az EMI-tábort a résztvevők tartják életben.
 
Nemrégiben változás történt az EMI életében és egy új vezetőség állt a szervezet élére. A főszervezői feladatokat mégis te látod el. Mi ennek az oka?
 
A válasz egyszerű: szeretem az EMI-tábort és szeretek szervezni! Arra törekszem, hogy egy olyan fesztivál szülessen, amire én is szívesen elmennék. Természetesen eljön majd az idő, amikor – ahogy az Erdélyi Magyar Ifjak szervezetének vezetését – az EMI-tábor szervezését is át kell adjam. De amíg az időm és helyzetem megengedi, addig nem csak biztos résztvevő, de aktív szervező is kívánok maradni. Amikor egy csapat valamit nulláról felépít és magáénak érez, akkor ahhoz ragaszkodik és továbbra is formálni szeretné. Szerencsére továbbra is van csapat akik szervezni, építeni, szépíteni akarja az EMI-tábort. Ki ne szeretne ilyen csapat élén állni? Ugyanakkor az évek során kialakult egy jó kapcsolat a helyi vállalkozókkal, intézmények vezetőivel, gondolok itt a rendőrségtől kezdve a polgármesteri hivatalon keresztül, a bekapcsolódó civil szervezetekre. Ezek az ismeretségek főként bizalomra és kölcsönös tiszteletre épülnek. Ezt nehéz átadni egyik évről a másikra.
 

EMI-sek egy része a legutóbbi Tisztújító Küldöttgyűlésen
 
Minden évben igyekeztek valami újdonságot becsempészni a programkínálatba. Idén sincs ez másként?
 
Idén az Székely Nemzeti Tanács Autonómia sátrat, a helyi tanács gyergyóalfalvi sátrat működtet majd. Újdonság lesz a Kis-színpad délutáni programkínálata, ahol humorral, színjátszással, operettel és diákzenekarok fellépésével is találkozhatnak majd az érdeklődők. De idén is lesz túrázás, gyereksátor, kézműves sátor, művész sátor, borkóstoló és minden egyéb amit már megszokhattak a visszatérő vendégek.
 
Szembetűnő, hogy az erdélyi és az anyaországi politikai garnitúra is hangsúlyosan képviseli magát az előadásokon. Kik azok, akik idén sem lesznek jelen?
 
Mindazok, akiket nem hívunk meg. Így nem lesz senki az MSZP-ből, az SZDSZ-szerű LMP-ből, és főképp a Gyurcsány-féle DK-ból. Nem kívánjuk ezeket a politikai alakulatokat Erdélybe importálni és ezáltal népszerűsíteni őket. Ezzel ellentétben velünk tart majd több előadó is a FIDESZ és a Jobbik részéről, Erdélyből pedig minden magyar politikai képviseletet meghívtunk, hiszen az EMI-tábor egyik kiemelt célja, hogy a nemzetpolitika asztalához ültessük a politikusokat, ahol a közös célokat kereshetik. Az RMDSZ, az MPP és a Néppárt közös célja kell legyen az autonómia, a magyar nyelvhasználat kiszélesítése, az állami magyar egyetem létrehozása és a magyar szakok megvédése, a szórvány segítése, a népesedés kérdésének megoldása.
 

Politikai kerekasztalokból soha nincs hiány! (Szilágyi Zsolt és Balczó Zoltán)
 
Az idén tíz éves a szervezet, melyet te alapítottál. Az EMI életében ez meghatározó fordulópont? Hol áll most a szervezet?
 
Tíz év egy ember életében hosszú idő, de egy egyesület nem az emberi időszámítás, hanem a nemzeti időszámítás szerint kell szerveződjön. Tehát az EMI életében nem lehet fordulópont, hanem csak a mi életünkbe azáltal, hogy azt amit építettünk, átadjuk és tovább keressük a helyünket, ezzel együtt pedig saját feladatunkat a magyarságért való tevékenykedésben. Van aki politikai pályát választ, van aki más szakmai, civil szervezetben folytatja. Az én generációm kinőtt lassan az ifjúság fogalmából és örülünk annak, hogy amit felépítettünk azt a fiatalabbak tovább viszik. Nem lehet letagadni, hogy egy generáció váltás nem egy egyszerű folyamat, kicsit átalakul az EMI is a jelenlegi igények szerint, de mi alapítók arra kell figyeljünk, hogy soha se térjen le a nemzet szolgálatának útjáról. Nem magunkért, hanem a magyarságért hoztuk létre az EMI-t. Továbbra is egy bővülő szervezetről beszélhetünk, mely egyértelműen bizakodásra ad okot.
 
Elnézve a zenei kínálatot, nem lehet eldönteni, hogy mely réteget kívánjátok megszólítani. Ki az EMI-tábor célközönsége?
 
Minden magyar. Azt szoktuk mondani, hogy mi a magyar családoknak szervezünk, ahol a gyerekektől az idősekig, mindenki megtalálja a számára érdekes programot. Tény, hogy nagyrészt fiatalok vesznek részt a fesztiválokon, így az EMI-táborban is az iskolások, egyetemisták és fiatal házasok jelennek meg leginkább.
 

Kortól függetlenül együtt buliznak a táborozók.
 
Mondanál néhány szót a tábor mottójáról?
 
120 éve született Mindszenty József bíboros, így tőle választottunk mottót: „Higgyünk népünk fölemelkedésében.” Úgy érezzük, hogy ez az, ami jelenleg hiányzik a kisebbségben lévő magyarságból. Nem hisznek már a fölemelkedésben, alapvető jogaink megszerzésében, a kárpátmedencei magyarság jövőjében. Ugyanakkor nem csak a mottó, hanem Mindszenty élete és munkássága is iránymutató, amit idén több programponttal kívánunk minél inkább megismertetni.
 
Tusványoshoz hasonlóan, az EMI-tábor is nemzetpolitikai kérdéseket kíván napirenden tartani. Ez minden évben így van, de látod ennek a gyakorlati hasznát?
 
Ezt nem lehet felmérni. A mi dolgunk a tematizálás és a nemzeti ügyek napirenden való tartása. Ha beszélnek ezekről, több az esély, hogy ezt tényleges tettek is követik. Ugyanakkor a politikusokat is megerősíti egy-egy nemzetpolitikai kerekasztalban való részvétel: az aktív közönség nem csak kérdez, hanem feladatot is ad. Ha nem is közvetlenül, de a nemzet pulzusát ilyenkor jól lemérhetik.
 
Ha meg kellene győznöd valakit, hogy miért vegyen részt augusztus 8-12. között az EMI-táborban, mit mondanál?
 
Ha nem hiszi, hogy ott a helye, nézze meg a tábor honlapját: www.emitabor.hu/erdely. Ha átböngészi és nem talál számára érdekes programot, akkor fölösleges győzködni. Ha nem így van, és ráakad néhány számára tetsző előadásra vagy koncertre, akkor már meg is van győzve.

 

Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)