Történelmi lehetőség és felelősség előtt az EMNP

 

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) országos szervezete üdvözli a 2012. február 25-én Csíkszeredában megalakult Erdélyi Magyar Néppártot. Az újonnan létrejött politikai formáció vezetőinek kitartó munkát és bölcs döntéseket kívánunk az előttük álló munkához!

 
Véleményünk szerint az EMNP történelmi lehetőséget kapott azáltal, hogy immár hivatalos keretek között kezdhet neki célkitűzései megvalósításához, ám ezzel együtt jár az a történelmi felelősség is, melyet reméljük, a párt minden országos és helyi vezetője egyaránt érzékel. Tudjuk: nem lesz második esély a változtatásra, így vagy most sikerül megvalósítani a nemzetpolitikai célok egy részét, vagy  beláthatatlan időre bebetonozzák a jelenlegi kedvezőtlen politikai helyzetet. A felelősség hatalmas, így óvatosságot és éberséget kérünk a frissen választott vezetőktől, hiszen a mi jövőnk, az erdélyi magyar ifjúság jövője a tét!
 
Reméljük, hogy az EMNP vezetősége belátja, hogy az erdélyi civil- és ifjúsági szervezetek nélkül harcuk eredménytelen lesz, ám reményeink szerint ezeket a szervezeteket, mint partnereket és nem, mint feltételek nélküli kiszolgálókat kívánja kezelni! Felhívjuk a Néppárt vezetésének szíves figyelmét arra, hogy amennyiben a pártszervezés során a civil szféra prominens személyiségeit az EMNP holdudvarába vonzzák és ott foglalkoztatják a továbbiakban, az az erdélyi civil élet lassú halálát jelenti majd. Legyenek körültekintőek és ne onnan szívják el az energiákat, ahol szintén nagy szükség van rá!
 
Kérjük az EMNP vezet őit, hogy óvakodjanak a politikai nyomástól, még akkor is, amennyiben az teljes, kétharmados súlyában nehezedik vállukra, és ne feledjék el, hogy mely politikai garnitúra ellen küzd a nemzeti oldal már hosszú évek óta! Az RMDSZ-el való magas szintű összefogás rémképe beláthatatlan következményekhez vezetne, de bízunk benne, hogy ezen alternatíva csupán a szavak szintjén marad!
 
Kívánjuk, hogy megvalósuljon  elképzelésük, mely szerint az erdélyi fiatalok pártjává szeretnének válni. Hisszük, hogy a politikailag nem prostituálódott fiatal generáció tudja hitelesen képviselni nemzeti érdekeinket úgy Budapesten, mint Bukarestben. Reméljük, hogy ez a fiatal réteg mihamarabb jelentős, döntéshozó pozíciókhoz jut a pártvezetésben!
 
Kérjük a  Néppárt alapítóit és vezetőit, hogy a magyarországi kormányzattal ápolt jó kapcsolatukat használják fel annak érdekében, hogy végre normalizálódjon az erdélyi támogatási rendszer, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön a pártszimpátia alapján osztott támogatás. 
 
Az Erdélyi Magyar Ifjak elnöksége bízik benne, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt munkája eredményes lesz, és végre megteremtődik az a tényleges politikai alternatíva, mely elhozhatja a változást Erdélyben, ugyanakkor, mint politikailag független ifjúsági szervezet, továbbra is erdélyi közösségünk nemzeti lelkiismerete kívánunk lenni, nem meghajolva egyetlen párt előtt sem, de nemzeti ügyeink mentén együttműködve.
 
Eredményes építkezést kíván,
az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnöksége nevében
Lovassy Cseh Tamás – országos EMI elnök
 
2012. február 28., Kolozsvár
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)