A mezőpaniti találkozó: jól érezték magukat a fiatalok

 

2011 július 1-3. között Mezőpaniton került megrendezésre immár a XIV. EMI Találkozó. A rendezvényen több mint 80 személy vett részt, beleértve a csíkszeredai, nagyenyedi, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, nyárádszeredai, kolozsvári és nagyváradi EMI tagokat is.

A találkozó július első napján, pénteken d.u. 17:00 órától kezdődött a vendégek fogadásával. A későbbiekben a jelenlevők a református egyház gyülekezeti termében meghallgathatták Nagy Béla Gyógyhatású gombáink című előadását, melyet gombakiállítással kötöttek egybe. Az ezt követő vacsora után a vendégek a  művelődési házban megtekinthették Barabási Gyöngyike és Bodó Csaba operett műsorát, Ávéd Éva zongoratanárnő kiséretében, és a Porka Mezőpaniti Néptánc- és Színjátszócsoport előadását. A műsorokat éjszakába nyúló bál követte.
 
 
Július 2-án, szombaton délelőtt a vendégek közelebbről is megismerhették a falut. Az első megálló a mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskolánál volt, ahol a résztvevők Deák János iskolaigazgató  jóvoltából betekintést nyerhettek úgy az iskola jelenébe, mint múltjába. Az iskola bemutatását egy gyalogtúra követett Mezőpanit egyik legmagasabb pontjára, a Sikó hegyre, ahol mindenki gyönyörködhetett a község természeti adottságaiban. A túrát követően a csapat megismerkedhetett a mezőpaniti Therézia tejfeldolgozó történetével és termékeivel is. A falu megtekintésének utolsó megállója a református templom volt, ahol Pitó Antal lelkipásztor nem csupán a paniti gyülekezet történetét mesélte el, hanem hasznos tanácsokkal fordult a fiatalokhoz: „Az élet több annál, hogy mit eszünk vagy mibe öltözködünk, vállalni kell az életet.”
 
Délután folyamán két előadásra is sor került. Az első előadást A Mezőség címen Balás Árpád tanár úr, a Pro Cultura Hungarica díj kitüntetettje tartotta meg, a másodikat pedig Nagy Zsombor mezőbándi fizika tanár Alternatív energiaforrások címmel, melyben a sörkollektor elkészítését és annak előnyeit mutatta be. Az előadásokat követő szabadidő után a további jó hangulatot a tábortűz melletti énekszóval fokozták a fiatalok.
 
A találkozó utolsó napján, vasárnap reggel Bartha Mihály, Mezőpanit polgármestere üdvözőlte a vendégeket és előadást tartott a község helyzetéről, fejlesztéseiről. Az istentisztelet után érdekes ismerkedő, csapatépítő játékokon vehettek részt az érdeklődök, melyek segítségével még közelebbről megismerhették egymást és a falut a fiatalok. 
 
A hazautazás előtt a vendégek megköszönték a mezőpaniti lelkes EMI csapatnak és Sikó László mezőpaniti EMI elnöknek a szervezést, hiszen elmondásuk szerint egy tartalmas és felejthetetlen hétvégével gazdagon mehettek haza.
 
Nem utolsó sorban pedig nagy köszönettel tartoznak a szervezők mindazon támogatóknak, akik segítsége nélkül nem valósúlhatott volna meg ez a rendezvény.
 
Beszámolót írta:
Sikó Tímea Izabella
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)