Közel egy hónap múlva EMI-tábor!

A Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél található Hétvirág Panzió területén, augusztus 10-14. között az Erdélyi Magyar Ifjak által megrendezett eseményre számtalan neves előadót, közéleti szereplőt, újságírót és művészt várnak úgy Erdélyből, mint a Kárpát-medence egyéb részeiből. Kilenc tematikus sátorban (Előadósátor, Kézműves sátor, Keskeny út sátor, Szórványért és népesedés sátor, Film- és borsátor, EMI- és társalgósátor, Művészsátor, Gyereksátor, Erdély Mentőcsoport sátor) mindenki megtalálhatja a kedvére való témát, de akinek még így is marad ideje unatkozni, az bátran válogathat a különféle alternatív programok között, mint például az íjászkodás, túrázás, sportolás, néptáncolás.

A VII. EMI-tábor meghívottai között szerepelnek a magyar köz- és kulturális élet hírességei, így augusztus második hétvégéjén Erdélybe látogat majd többek között Ágoston Balázs, Balczó Zoltán, Berecz András, Berszán atya, Bilibók Jenő, Bíró Zsolt, Bodó Barna, Borbély Zsolt Attila, Böjte Csaba, Csegzi Sándor, Demeter László, Farkas Árpád, Ferencz Csaba, Ferencz Réka, György Attila, Jakab István, Jókai Anna, Kovács „Kokó” István, Kövér László, László György, Lázár Csilla, Lukács Csaba, Magony András, Makkay József, Mandics György, Raffay Ernő, Sántha Attila, Szántai Lajos, Szilágyi Zsolt, Takaró Mihály, Tófalvi Éva, Vona Gábor és még sokan mások.
 
Idén a tábor szervezői kiemelt helyen kezelik a 2011. őszén kezdődő népszámlálás ügyét, és a Kárpát-medencei magyarság népesedésügyi kérdését, így ennek megfelelően választották ki a VII. EMI-tábor mottóját is, mely Bánffy Miklós szavait veszi alapul és gondolja tovább, a „Megszámláltattál. Híjjával találtattál?” gondolatsorban. Ezen túlmenően, a rendezvény szervezőinek szándéka szerint, a minden évben több ezer fiatalt megmozgató rendezvény, a 2011-es esztendőben egy nemzetpolitikai műhellyé alakulhat át, mely nem csupán véleményezi, de alakítja is az erdélyi közéletet. Az előadások során – többek között – szó lesz autonómiáról, a nemzetpolitikáról és a nemzetstratégiáró, a szórványmagyarságról, az ifjúság, a sajtó és az irodalom helyzetéről, de kiemelt helyet kap a magyarságismeret, a Szent Korona, a regionalizmus, a sport, a magyar külpolitika és az energiaválság is.
A tábor zenei kínálata is úgy alakult, hogy mindenki megtalálhassa a számára kedves dallamokat. Augusztus 10-14. között színpadra lép a Swetter, Charlie, Fankadeli, a Karcolat, a Kárpátia, a Role, a Bojtorján, Kalapács, a Road, a Dalriada, a Bikini, de lesz gitárest is Miklós Gyurival, majd az EMI-tábor utolsó napján a húrok közé csap a Hungarica, az Ossian, és a Graphic.
 
Jegyárak és kiadó szobák
 
Még mindig az egyik legolcsóbb nyári fesztiválnak számít a VII. EMI-tábor. A több száz előadót és jó néhány neves zenekart felvonultató rendezvény szervezői évről-évre igyekeznek úgy megszabni a belépők árait, hogy azok egyaránt megfeleljenek az iskolások és a családosok pénztárcáinak is. Az idei belépők így alakultak: 21 RON-ba kerül a napijegy, míg 93 RON-ba az egész hétre (öt napra) szóló belépő. Az EMI-táborokat azonban kedvezménnyel látogathatják középiskolás diákcsoportok (VII-XII. osztályos tanulók). Ha legalább 15 fős (legtöbb 25 fős) csoportba szerveződve látogatnak el a rendezvényre, a 93 RON helyett a csapat minden tagja csak 73 RON-t fizet belépő gyanánt. A csoportok közt a rendezvény egész ideje alatt különböző vetélkedők zajlanak, a tábor végén pedig a győztesek értékes díjakat vihetnek haza. A létrejött csoportok július 15-ig jelentkezhetnek a diakcsoportok@magyarifjak.orge-mail címen, vagy a 0749916188 telefonszámon.
 
Idén is lesz lehetőség házak, szobák bérlésére mindazoknak, kik nem szeretnének sátorban aludni. A tábor környékén lévő kulcsos házaknak ára 40-60 lej/fő/éjszaka. Mindaz aki szeretne élni ezen lehetőséggel, bátran fordulhat Hosszú Tündéhez a 0740960072-as telefonszámon és/vagy a hosszutunde@yahoo.com e-mail címen.
 

Az idő előrehaladtával a szervezők egyre inkább véglegesítik a programkínálatot és a táborral kapcsolatos egyéb információkat is, melyeket megtalálhatják a www.emitabor.hu/erdely internetes címen, melyet gyakori frissítése miatt, érdemes rendszeresen látogatni.

 

Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)