József Attila szavalóverseny Mezőpanitban - beszámoló

A mezőpaniti Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) a Magyar Költészet Napja alkalmából egy községszintű József Attila szavalóversenyt szerveztek, 2011. április 10-én vasárnap 14:00 órai kezdettel a Mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskola előadótermében. 

Sikó Timea a következő szavakkal kezdte meg a rendezvényt: „ez a találkozó nem csupán egy verseny, hanem egy megemlékezés is, hiszen egy olyan költő verseit hallhatjuk, aki a XX. század magyar költészetének egyik legkiemelkedőbb alakja. József Attila születésnapját (1905. április 11.) 1964 óta a magyar költészet napjává nyilvánították, ennek tiszteletére mi is megpróbáltunk egy olyan programot összeállítani, amelyben megismerkedhetünk a költő életével, és hallhatjuk pár versét is.”
Két korcsoporton belül volt értékelve: 5-7. osztályosok, és 8-12. osztályosok jelentkezhettek egy-egy általuk, szabadon választott József Attila verssel. A versenyen 19 diák vett részt. 
 
Bartha Mihály polgármester úr szavai után Borbély Brigitta vezetette be a hallgatóságot József Attila költõi világába és annak érdekességeibe. Majd az 5-7. osztályos tanulók szavalatait hallgattuk figyelemmel. Ezt követte Borbély István rövid beszámolója a helyi Erdélyi Magyar Ifjak eddigi munkásságáról és fõbb rendezvényeirõl. Elmondta, hogy fontos erõsíteni a magyarságtudatot a fiatalokban, hiszen a jövõ bennük rejlik, ennek érdekében is alakult meg szervezetük. A 8-12. osztályosok bár kevesebben vettek részt, ennek ellenére sikeresen megmutatták tehetségeiket. A szavalatok kiértékelései közben megtekinthettünk egy rövidfilmet, Õs nyelv címmel, Kiss Dénes elõadásával. 
 
A filmnézés után a szavalatok kiértékelői (Kovács Mónika, Lovász Réka, Nagy Erika és Sikó Csilla) beszámoltak az eredményekről. A zsűri elnöke, Lovász Réka megjegyezte: „köszönjük az Erdélyi Magyar Ifjaknak, hogy összekötötték a Költészet Napját egy szavalóversennyel”.
 
Ezek után pedig kihirdették az eredményeket: 
 
5-7. osztályosok között: 
 
I. helyezett: Nagy Andrea (VI. osztály), díja egy 4GB memóriakártya.
II. helyezett: Czirjék Anita Renáta (VII. osztály), díja egy ingyen hajvágás Gál Leventénél.
III. helyezett: Ferenczi Izabella (V. osztály), díja egy tanszercsomag.
 
A 8-12. osztályos korcsoportban:
 
I. helyezett: Málnási Zsuzsanna (VIII. osztály), díja egy ingyenes beugró a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferenciára.
II. helyezett: Nagy Alida (XI. osztály), díja egy ingyen hajvágás Gál Leventénél.
III. helyezett: Sikó Attila Zsolt (VIII. osztály), díja egy hónapos előfizetés a Marosvásárhelyi Hírlapnál. 
 
Továbbá minden résztvevő könyvjutalomban és színházjegyben részesült, a Mentor Könyvkiadó és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat jóvoltából. 
 
Támogatóink voltak: Marosvásárhelyi Hírlap, Mentor Könyvkiadó, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Salon Briana, Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia, Mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskola, Mezőpaniti Polgármesteri Hivatal.
 
A mezőpaniti Erdélyi Magyar Ifjak elnökét, Sikó Lászlót kérdeztük a verseny megszervezéseinek ötleteiről, a szervezés folyamatáról és a csapatmunkáról: „Az ötlet elég érdekesen született meg még az év elején, amikor készítettük az éves programot. Éppen azokban a napokban volt Wass Albert születésnapja, és hallottuk, hogy többfelé szerveznek szavaló versenyeket. Így elhatároztuk, hogy megrendezzük a Költészet Napja alkalmából a József Attila szavalóversenyt.
 
A szervezés elég érdekesen indult, ugyanis ezelőtt egy hónappal kezdtünk igazán belevágni. Elsősorban kikértük pár szakember véleményét, akik tapasztaltak ilyen téren, ezt követően nekiláttunk szponzorokat keresni, mert nélkülük ez a szavalóverseny nem jöhetett volna létre. Ezt követte a plakát megtervezése, amelyben egy jó barátunk nagyon sokat segített. Ezek után közhírré tettük, hogy valójában mit is szervezünk.
 
Ha már a csapatmunkáról kérdeztetek, akkor ez úton szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget a sikeres rendezvény megszervezéséhez.” 
 
A verseny végén egy interjút készítetünk Nagy Alidával, egyik nyertessel: 
Mi volt a jelentkezésednek oka?
 
Egy barátom említette nekem ezt az alkalmat és további bíztatások során döntöttem el, hogy én is jelentkezni fogok, amit egyáltalán nem bántam meg.
 
Mi volt a vers címe és mért ezt választottad?
 
A vers címe: Minden rendű emberi dolgoknál. Hát… a versválasztás nagyon nehezen ment. Bevallom, nem ismertem József Attila költeményeit, de ez mostanra már megváltozott J. Egy hosszabb verset keresgéltem, míg végül ráakadtam erre és egy másik versre. Végül pedig ez maradt.
 
Milyen volt résztvevőként ott lenni?
 
Érdekes élmény volt, hiszen már nagyon-nagyon rég nem szavaltam. S persze, mint minden szereplés előtt, most sem voltam valami nyugodt. De meglepetésemre, nagyon hamar lejárt. Mintha csak az első és az utolsó sorát mondtam volna el.
 
Szeretnéd, hogy újra megszervezésre kerüljön? 
Nagyon szeretném, hiszen pozitív élményt nyújtott ez az alkalom. Jó megismerni a magyar költőket és költeményüket, hiszen egy ilyen alkalom ráébreszt arra, hogy még mennyi mindent nem tudunk a magyar irodalomról.
 
Valami javaslat a jövőre nézve?
 
Csak azt tudnám javasolni, hogy próbáljunk még több résztvevőt bevonni, hisz semmi veszítenivalójuk sincs. Bíztassunk másokat is!
 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)