Háromszék: Megválasztották az ifjúsági szónokot

 

Szerdán délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár gyerekrészlege adott otthont az Erdélyi Magyar Ifjak által immár harmadik alkalommal megrendezett Székely Március Szónokversenynek.

A versenyt 16–22 éves fiatalok számára hirdette meg az EMI. Az öt jelentkezőnek egy óra állt rendelkezésére a beszédek megírására, a helyszínen kapott idézetek tetszőleges felhasználásával, majd egy rövid szünetet tartottak, amíg begyakorolták annak előadását. A szónoklatokat a három tagú zsűri értékelte; a zsűrit Tóth Gödri Iringó, a Székely Mikó Kollégium diáktanácsának elnöke, Ürmösi Júlia az EMI titkára és Gazda Zoltán városi tanácsos alkotta.

A legjobbnak Ghinea Loránd bizonyult, ő kapta a 300 lejes pénznyereményt, valamint megoszthatja gondolatait a március 15-i ünnepségen Sepsiszentgyörgy központjában. Második helyezett Iochom Zsolt, a csíki Sapientia harmadéves hallgatója lett, míg a harmadik helyezést Oláh Gellértnek ítélték oda. Bacsó Brigitta és Balázs Hanga Boglárka emléklapban részesült.
 
Ghinea Loránd hangsúlyozta: „Nem attól leszünk magyarok, hogy mellünkre csapunk, vagy hogy szobánk falát magyar zászló diszíti, esetleg hirdetjük a '48-at, hanem attól leszünk, hogy tudjuk tisztelni a múltat...”
 
Iochom Zsolt Gábor Áron alakját elevenítette fel, arra bíztatva a fiatalokat, hogy legyenek ők is hősök. Beszédében figyelmeztetett, hogy háború folyik most is ellenünk, igaz nem életünk ellen, de magyarságunk, kultúránk, történelmünk ellen. Nem fegyverekkel támadnak ránk, hanem szépen fogalmazott törvények, rendeletek mögött meglapulva. „Kerüljük a vegyesházasságokat, a közelgő népszámláláskor büszkén valljuk magunkat magyarnak, ne adjuk gyerekeinket román iskolába... Kérjük bátran és minél többen azt, ami jár és megillet mindannyiunkat: a magyar állampolgárságunkat!” – hangzott el.
 
Oláh Gellért beszédében 1848 szellemére emlékeztetett. „Az 1848-as esztendő örök betűkkel van felírva az európai nemzetek, de különösen a magyar nemzet történetében. (...) A szabadságot nem csak kivívni, hanem megtartani is tudni kell. 1848. március 15-e volt az a nap, amely százezer magyarból milliót formált” – hangoztatta az ifjú szónok.
 
Az EMI a következő évben is megszervezi a Székely Március Szónokversenyt, melyre várják a sepsiszentgyörgyi, háromszéki ifjú szónokok jelentkezését.
 

 
Oldal tetejére
„Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak!” (Kós Károly)